top of page

Een Taal Erbij

Een Taal Erbij is een methode die de innerlijk beleefde werkelijkheid visueel en daardoor meer bewust maakt. Door met poppetjes en ander materiaal te werken worden de relaties en patronen zichtbaar. Deze patronen zijn vaak onbewust. Door deze bewust te maken komt er ruimte voor inzicht, verwerking, verandering en groei.

Een Taal Erbij staat ook wel bekend als de Marleen Diekmann -methode. Omdat het bedacht is door systeemtherapeut Marleen Diekmann (1949-2007). Zij leidde samen met haar collega’s van de Kontekst: Els Ydo en Ady van Doornik vele hulpverleners op in deze methode.  Dat deden ze in Nederland en België, maar ook met Artsen Zonder Grenzen in oorlogsgebieden waar hulpverleners niet altijd de taal spraken van de inwoners.

De methodiek heeft als bouwsteen o.a. het contextuele gedachtegoed van   psychiater en gezinstherapeut Ivan Boszormenyi-Nagy (1920-2007).

Op tafel worden poppetjes neergezet om een situatie visueel te maken.

Eén poppetje staat voor jou ( bewuste deel )en een ander klein poppetje,  staat voor "de kleine jij" (onbewuste deel) 

Wanneer de "kleine jij" door een situatie getriggerd wordt kan dit kleintje de regie zomaar overnemen. Dat heb je niet altijd in de gaten.

Wanneer jij je in balans voelt kun je ervan uitgaan dat je vanuit je  volwassen zelf reageert.

Wanneer je je boos, geïrriteerd, eenzaam, angstig of onrustig voelt is de kans groot dat je vanuit je kindbewustzijn (je "kleine ik") reageert.

Goed om dit te herkennen want dat is stap 1 om weer terug te komen bij je volwassen zelf.

Naast de poppetjes worden ook andere materialen gebruikt.

Gekleurde vilten vierkantjes om bronnen, processen en geheimen weer te geven. Maar ook om agressie, problemen, traumatische gebeurtenissen of grote zorgtaken in het gezin te symboliseren.

Er zijn verhogingen van blokjes waarmee iemand ‘groot’ of ‘dominant’ gemaakt wordt. En er zijn toverstokjes om grenzen en scheidingen aan te geven. De poppetjes en materialen op tafel vertegenwoordigen de emotionele en relationele realiteit van jou.

De wereld bekeken door jouw bril. Dit helpt om een gevoelde werkelijkheid te maken. 

Als je de geschiedenis of het kleine kind op tafel zet, krijg je een verbinding tussen het heden en het verleden. Loyaliteiten, erkenning en onderlinge verhoudingen worden zo zichtbaar. De (systemische) interacties worden door de posities van de poppetjes ten opzichte van elkaar helder.

Het innerlijk gesprek tussen de ‘grote’ en het ‘kleine’ poppetje van één persoon.is zichtbaar en komt daarmee makkelijker op gang.

De belangrijkste theoretische stromingen die ten grondslag liggen aan Een Taal Erbij zijn dan ook de systemische, de contextuele en de psychodynamische theorieën.

bottom of page